ISO 22301:2019

Πιστοποίηση ISO 22301
Το πρότυπο ISO 22301:2019 περιγράφει τον τρόπο Διαχείρισης της Επιχειρηματικής Συνέχειας σε έναν οργανισμό. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα πλαίσια/πρότυπα επιχειρησιακής συνέχειας, είναι ότι ένας οργανισμός μπορεί να πιστοποιηθεί από έναν διαπιστευμένο οργανισμό πιστοποίησης και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να αποδείξει τη συμμόρφωσή του στους πελάτες, τους συνεργάτες, τους ιδιοκτήτες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Το συγκεκριμένο πρότυπο μπορεί να εφαρμοσθεί από κάθε είδους οργανισμό-μεγάλο ή μικρό, κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό, ιδιωτικό ή δημόσιο.

Το επίκεντρο του ISO 22301:2019 είναι να διασφαλίσει τη συνέχεια της επιχειρηματικής παράδοσης προϊόντων και υπηρεσιών μετά την εμφάνιση έκτακτων γεγονότων (π.χ. φυσικές καταστροφές, ανθρωπογενείς καταστροφές κ.λπ.).

Η κύρια φιλοσοφία του ISO 22301:2019 βασίζεται στην ανάλυση των επιπτώσεων και στη διαχείριση των κινδύνων με το σχεδιασμό συστηματικής αντιμετώπισής τους.

Βασικοί όροι που χρησιμοποιούνται στο πρότυπο:

  • Μέγιστη αποδεκτή διακοπή (MAO). Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να διακοπεί μια δραστηριότητα χωρίς να προκληθεί απαράδεκτη ζημιά.
  • Στόχος χρόνου ανάκτησης (RTO). Ο προκαθορισμένος χρόνος κατά τον οποίο πρέπει να συνεχιστεί ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια δραστηριότητα ή να ανακτηθούν οι πόροι.
  • Στόχος σημείου ανάκτησης (RPO). Μέγιστη απώλεια δεδομένων, δηλαδή ελάχιστος όγκος δεδομένων που χρησιμοποιείται από μια δραστηριότητα που πρέπει να αποκατασταθεί.
  • Στόχος ελάχιστης συνέχειας επιχειρήσεων (MBCO). Το ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών ή προϊόντων που πρέπει να παράγει ένας οργανισμός για να επιτύχει τους καθορισμένους στόχους του μετά την επανέναρξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Για την ασφαλή μέτρηση όλων των η επιχείρηση, καταρχήν, καλείται να αναγνωρίσει ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη που αλληλοεπιδρούν τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον και μπορούν να επηρεάσουν τη συνέχεια της λειτουργείας της.

Στη συνέχεια καταγράφονται και αξιολογούνται οι παρούσες πρακτικές Επιχειρησιακής Συνέχειας σε συνάρτηση με το πλήθος και την ποιότητα του σχετικού προσωπικού και του εξοπλισμού.

Με τη συνεργασία της Διοίκησης της επιχείρησης αποφασίζονται νέες πρακτικές για τη βελτίωση της Επιχειρησιακής Συνέχειας.

Όσο πολύπλοκη και αν είναι η παραπάνω διεργασία εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε την επιχείρηση ώστε να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι για την εύρυθμη λειτουργία της. Σε δεύτερο χρόνο σε απόλυτη συνεργασία επιδιώκουμε τον προσδιορισμό στόχων σχετικών με την Επιχειρησιακή Συνέχεια.

Υιοθετώντας το πρότυπο ISO 22301:2019, ένας Οργανισμός μπορεί να πετύχει:

  • Αποτροπή από ζημιές μεγάλης κλίμακας
  • Διαβεβαίωση προς τους επενδυτές, τους υπαλλήλους, τους πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους ότι ο οργανισμός λαμβάνει εύλογα μέτρα για να αποτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Μείωση Ασφαλιστικών εισφορών.
  • Συνεχή βελτίωση σε πρακτικές επιχειρησιακής συνέχειας.
  • Σύγχρονη προσέγγιση στις πρακτικές επιχειρησιακής συνέχειας.
  • Βελτίωση της εικόνας και του ονόματος της επιχείρησης και την προσέλκυση νέων πελατών.

Δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιους και ιδιωτικούς διαγωνισμούς διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.