ISO 39001:2012

Πιστοποίηση ISO 39001
Η πιστοποίηση στο πρότυπο ISO 39001:2012 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα Σύστημα Διαχείρισης της Οδικής Ασφάλειας.

Αρχικά, οι απαιτήσεις του ISO 39001:2012 περιλαμβάνουν ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής Οδικής Ασφάλειας, ανάπτυξη στόχων και σχεδίων δράσης, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις νομικές και άλλες απαιτήσεις στις οποίες ο οργανισμός προσυπογράφει.

Συνεπώς, το ISO 39001:2012 μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό, ανεξάρτητα από τον τύπο, το μέγεθος και το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχεται, ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει, να εφαρμόσει, να διατηρήσει ή να βελτιώσει ένα Σύστημα Διαχείρισης Οδικής Ασφάλειας,

Καταρχήν, η επιχείρηση  καλείται να αναγνωρίσει ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη που αλληλοεπιδρούν τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό της περιβάλλον, σχετικά με την Οδική Ασφάλεια.

Έπειτα, καταγράφονται και αξιολογούνται οι παρούσες πρακτικές Οδικής Ασφάλειας σε συνάρτηση με το πλήθος και την ποιότητα του σχετικού εξοπλισμού και των οχημάτων της επιχείρησης.

Κατόπιν, και σε  συνεργασία με τη Διοίκηση της επιχείρησης αποφασίζονται τυχόν νέες πρακτικές για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, όσο πολύπλοκη και αν είναι η παραπάνω διεργασία εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε την επιχείρηση ώστε να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι για την εύρυθμη λειτουργία της. Σε δεύτερο χρόνο σε απόλυτη συνεργασία επιδιώκουμε τον προσδιορισμό στόχων σχετικών με την Οδική Ασφάλεια.

Στη συνέχεια η επιχείρηση καλείται να παρακολουθεί την επίτευξη αυτών των στόχων και τη μέτρησή τους, με ένα τρόπο εξαιρετικά φιλικό και δελεαστικό.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση όλου του προσωπικού στις νέες πρακτικές Οδικής Ασφάλειας.

Συνεπώς, με την πιστοποίηση  σύμφωνα με το ISO 39001:2012, ένας Οργανισμός μπορεί να πετύχει και να αποδείξει την προσήλωση του για :

  • Μηδενικά οδικά ατυχήματα.
  • Μηδενισμό των σχετικών παραβάσεων και προστίμων.
  • Άψογη συντήρηση και λειτουργία των οχημάτων του.
  • Συνεχή βελτίωση σε πρακτικές οδικής ασφάλειας.
  • Σύγχρονη προσέγγιση στις πρακτικές της οδικής ασφάλειας.
  • Βελτίωση της εικόνας και του ονόματος της επιχείρησης και την προσέλκυση νέων πελατών.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιους και ιδιωτικούς διαγωνισμούς διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.